Wereldwijd verdrinken jaarlijks naar schatting circa 250.000 mensen, in Nederland waren het afgelopen jaar 139 mensen. Daarnaast hebben reddingsbrigades veel zwemmers uit een benarde situatie kunnen redden. Blijvende aandacht voor dit thema is noodzakelijk. De campagne 'wie checkt jou?' richt zich dan ook op het risicobewustzijn van recreanten in, op en langs het water.
Nederland is een waterland en vooral in de zomer zijn wateractiviteiten een belangrijk onderdeel van ons leven. Helaas kunnen zwemmers in open water, zoals onze zwemplassen, te maken krijgen met onverwachte stromingen, temperatuurverschillen en een overschatting van hun eigen zwemvaardigheden. Daarom is het belangrijk dat er altijd iemand is die een oogje in het zeil houdt en waar nodig kan ingrijpen. Immers niet alle zwemplassen bij het recreatieschap hebben een lifeguard.
Goede voorbereiding
De campagne wil mensen aanmoedigen om de omstandigheden te controleren voordat ze het water ingaan en na te gaan wie er mogelijk op hen kan letten. Daarnaast biedt de campagne tips over wat te doen in noodsituaties en hoe te handelen wanneer je getuige bent van iemand die in problemen verkeert. Kijk voor meer informatie op veiliginenuithetwater.nl
Samenwerking
De campagne is opgezet door een aantal samenwerkende organisaties, waaronder de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ), Reddingsbrigade Nederland, de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), de gemeente Den Haag, Rijkswaterstaat, Leisurelands en het Nederlands Instituut Veiligheid Zwemlocaties (NIVZ).