De Honswijkerplas is een zwemplas in de uiterwaarden van de rivier de Lek. Er is een speelweide met verschillende speeltoestellen en zijn er picknickweides. Op de ruime zandstranden en grasoevers kun je zonnen en luieren. Vanaf de steigers gooi je je hengel uit en vind je de rust aan het water.
Faciliteiten
500 parkeerplaatsen langs toegangsweg, groene strook met zandstranden, speelvoorzieningen, snackwagen, toiletunit, enkele vissteigers, picknickweides.
Toegangsregels
Na zonsondergang is een verblijf bij Honswijkerplas niet toegestaan. Het maken van open vuur is verboden net als het gebruik van barbecues, met uitzondering van gasbarbecues.
Honden
Honden zijn niet welkom op de Honswijkerplas, ook niet aangelijnd. Het naastgelegen terrein 't Waal Oost is wel toegankelijk voor honden, met uitzondering van het strand.
Wandelen
Je kunt een lange wandeling maken aan één zijde van de plas. De wandelmogelijkheden worden in de toekomst uitgebreid. Het zuidelijke deel van het gebied wordt ingericht als struinnatuur. Tijdens de werkzaamheden is dat deel niet toegankelijk voor bezoekers.
Toiletten
Van 1 april tot 1 november is er een toiletunit aanwezig. Bij hoogwater in de Lek wordt de unit iets later geplaatst of eerder verwijderd. Ook in het seizoen komt het wel eens voor dat de unit tijdelijk verwijderd moet worden vanwege hoogwater.
Horeca
In de zomerperiode staat er op drukke dagen een snackwagen op het terrein.
Zwemmen
De veiligheid en kwaliteit van het water wordt door de provincie Utrecht in de gaten gehouden. Raadpleeg zwemwater.nl of de informatie bij de zwemplaatsen voor actuele informatie.
Evenementen
Het recreatieschap verhuurt diverse terreinen, waaronder Honswijkerplas, voor feesten, evenementen en sportactiviteiten. Bent u op zoek naar een geschikte locatie, informeer dan eens naar de mogelijkheden en voorwaarden. Lees meer over organiseren evenementen.
Flora en fauna
De Honswijkerplas is in nauwe samenwerking met Recreatieschap Stichtse Groenlanden, de gemeente Houten, Provincie Utrecht, Dekker Grondstoffen, en het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden ontworpen en uitgevoerd. Daarbij is nadrukkelijk rekening gehouden met de voor deze uiterwaard karakteristieke flora en fauna. Zo blijven de bestaande poelen in het gebied aanwezig en komt er zelfs een derde poel bij. De oevers zijn flauw afgewerkt, zodat spontane natuurontwikkeling kan plaatsvinden. Bij de invaaropeningen worden op beide landtongen uitkijkpunten aangelegd. Door het natuurontwikkelingsgebied komt een struinpad zodat u zowel in de zomer als in de winter kunt genieten van de rust en ruimte in deze uiterwaard.